В Естония живеят близо 300 000 руснаци. Техните гласове са смятани

...
В Естония живеят близо 300 000 руснаци. Техните гласове са смятани
Коментари Харесай

300 хиляди руснаци в Естония трябва да изберат кого ще подкрепят на евроизборите

В Естония живеят близо 300 000 руснаци. Техните гласове са смятани за забележителна мощ на изборите, в това число и на предстоящия европейски избор. Рускоговорящите естествено постоянно са били склонни да гласоподават за рускоговорящи претенденти, като Яна Тум, един от най-популярните претенденти измежду рускоговорящите гласоподаватели. Самата тя е етническа рускиня с естонски паспорт, от Партия  " Център ", която демонстрира грижа и внимание към съветската диаспора в страната.
Първото нещо, от което се нуждаем, са по този начин наречените политически народи. В Естония нямаме такива. В Естония я измерваме с ДНК, по този начин да се каже, което понякога предизвиква разделяне в хората. 
Яна Тум, претендент за член на Екологичен потенциал от Естонската партия " Център "

Привържениците на Яна Тум са по-скоро проевропейски настроени и заявяват интензивно присъединяване в европейските избори. Те се дистанцират от дейностите и задачите на Русия.
Солидарността на Европейския съюз и справянето с тази военна ситуация ми харесват. Чувствам, че в случай че я нямаше поддръжката на ЕС нямаше да се развием от руските времена.
Светлана Лукина

Младите естонци, произхождащи от рускоезични фамилии, както Мария разказва себе си, желаят на първо място да изградят мостове сред етническите групи в страната.
Кандидатът, за който ще гласоподавам, също по този начин съставлява и схваща битките, провокациите и опциите на рускоезичното малцинство и не го подценява. Той схваща цялата картина
Мария Дерлос, жител

В страната има и проруски настроени гласове, като да вземем за пример един много известен политик, Айво Петерсон, претендент за евродепутат, който в този момент е в пандиза. Трудно е обаче да се планува къде ще отидат гласовете на неговите поддръжници.
Те представляват партия или придвижване, което е доста, доста приятелско на Путин. Иронията е, че главният кандидат в момента чака присъда, защото против него има обвиняване за съдействие с съветските специфични служби.
Анвар Самост, началник на новините в естонското публично радио и телевизия ERR:- мъж

Не всеки руснак обаче ще може да гласоподава на идните европейски избори, защото част от съветската диаспора в Естония включва и такива, които макар годините, прекарани в страната, нямат естонско поданство.

Магдалена Худовник, Euronews
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР